Vanaf 1 juli 2022 rookmelders voor alle woningen verplicht

Rookmelders zijn al sinds 2013 verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden vanaf 1 juli 2022 ingevolge het Bouwbesluit verplicht voor alle woningen. Aan welke regels moet u voldoen en wat als u daar niet aan voldoet?

De verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit 2012 (hfst. 6 art. 21) en geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Om aan de regels te voldoen, moet u zich houden aan het voorgeschreven type rookmelder, het aantal rookmelders dat noodzakelijk is voor uw woning en de plek waar u ze neerhangt. Bedrijfsgebouwen hebben andere regels. 
Voor een woning met bijv. een kantoor aan huis, een winkel op de benedenverdieping, enz. gelden dezelfde regels als voor een woning.

Rookmelders worden verplicht voor elke woonverdieping. Als een zolder (of kelder) ook een verblijfsruimte is, dan moet ook daar een rookmelder komen te hangen. Dat geldt ook voor de afgesloten gang die een verdieping erboven verbindt met buiten en als
vluchtweg kan worden gebruikt.

Voor speciale ruimtes zoals een garage, werkplaats, atelier of keuken is een rookmelder niet verplicht, maar wel te overwegen. De brandweer adviseert een rookmelder voor elke slaapkamer die gebruikt wordt.

Bent u niet zeker waar er in uw woning rookmelders moeten komen te hangen, dan kan de website van de Brandwondenstichting uitkomst bieden. Met de Rookmelderwijzer kan er worden bepaald hoeveel rookmelders er nodig zijn. Dit advies gaat echter verder dan de verplichtingen uit het Bouwbesluit 2012.

Rookmelders zijn er in allerlei soorten en maten. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

Een optische infrarood rookmelder is lichtgevoelig. Als de infrarood lichtbundel door rook wordt onderbroken, dan gaat er een geluidsignaal (harde pieptoon). Een thermische melder (ook hittemelder genoemd) geeft een geluidssignaal als een hoge temperatuur wordt bereikt. De meeste slachtoffers vallen door verstikking door rook. Een optische rookmelder volstaat in de meeste gevallen. Zorg dat de rookmelders die u gebruikt zijn goedgekeurd (NEN-14604 en CE-keurmerk).

Er zijn rookmelders die op het lichtnet kunnen worden aangesloten, maar een batterijrookmelder is voldoende. Naar een rookmelder met een tien jaar lithium batterij heeft u het minste omkijken. Kiest u toch voor goedkoper exemplaar met een één jaar batterij, kies er dan een die een signaal geeft als de batterij bijna op is en waarbij deze ook te vervangen is.

Rookmelders die ook een koolmonoxide-alarm kunnen geven, zijn aan te bevelen op plaatsten waar een cv-ketel, geiser of houtkachel staat of hangt.

Er bestaan rookmelders met wifi, noodverlichting en melders die aan elkaar te koppelen zijn en/of uitleesbaar zijn met een telefoon.

Als u zich niet aan de regels houdt, loopt u uiteraard een groter risico als er iets misgaat in huis. De kans op boetes is klein, want het is voor gemeenten moeilijk om te handhaven.

Verzekeraars geven weliswaar aan toch uit te keren, maar in de meeste voorwaarden staat er iets over ‘nalatigheid’, dus als verzekerde bent u nooit helemaal zeker.

Neem dus geen risico!

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Rookmelders_verplicht_FB_Link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png