U krijgt de rittenstaat niet sluitend, man overboord?

Voorkom dat u het haasje bent! Moet rittenstaat sluitend zijn?

Als u aan de bekende privébijtelling wilt ontkomen, moet u bewijzen dat u niet meer dan 500 privékilometers heeft gereden.
Maar wat nu als u erachter komt dat uw rittenstaat gebreken vertoont? Bent u dan automatisch het haasje?

Als u als ondernemer of dga aan de bijtelling van de auto van de zaak wilt ontkomen, moet u bewijzen dat u de auto in het jaar niet meer dan 500 km privé heeft gebruikt.
Ook werknemers met een auto van de zaak moeten dit bewijs leveren om de bijtelling te ontgaan. Bewijzen lukt het beste met een sluitende kilometeradministratie.

De Belastingdienst heeft voorgeschreven aan welke eisen een rittenstaat moet voldoen. Wat zei de rechter?

Als u niet kunt bewijzen dat u de auto maximaal 500 km privé heeft gebruikt, moet u de bijtelling bij de winst tellen. Door de hogere winst betaalt u meer belasting.
Als u het premiemaximum nog niet heeft bereikt, betaalt u over de bijtelling ook 5,75% Zvw-premie.

Als u als dga niet kunt bewijzen dat u de auto niet meer dan 500 km privé heeft gebruikt, komt de bijtelling bovenop uw loon en betaalt u hierover belasting. Dat geldt ook voor werknemers. Voor de dga en werknemers moet u ook premies Zvw afdragen als het premiemaximum nog niet bereikt is. Voor dga’s is dit meestal 5,75%, voor werknemers 7%. Voor werknemers moet u ook premies werknemersverzekering afdragen over de bijtelling,
ook nu tot het premiemaximum, voor de dga meestal niet.

Het bewijs dat u de auto niet meer dan 500 km privé heeft gebruikt, kunt u leveren met een sluitende rittenstaat, maar dit is niet vereist. U bent zelfs vrij in de manier waarop u het bewijs levert. Ook in een zaak die onlangs voor de rechtbank in Groningen werd uitgevochten (ECLI:NL:RBNNE:2020:4493), werd geen sluitende rittenstaat gebruikt. Deze was namelijk gemaakt in Excel en dit bestand was beschadigd geraakt. Wel lukte het om met behulp van een urenregistratie, de agenda, de facturen en een routeplanner de rittenadministratie achteraf goeddeels te herstellen, maar sluitend was hij niet.

Het leverde een navordering over vijf jaren over zo’n € 35.000 aan extra inkomen op, genoeg reden om naar de rechter te stappen.

Voor de rechter was de cruciale vraag aan de orde of een rittenstaat volledig sluitend moet zijn om hiermee het bewijs te leveren dat een auto maximaal 500 km privé is gebruikt. De rechter stelde dat dit niet hoeft. Vereist is slechts dat het bewijs geleverd wordt dat de auto niet meer dan 500 km privé is gebruikt.
Dat niet iedere gereden kilometer exact is te achterhalen, is niet van belang. Volgens de rechter was er voor twee jaren het bewijs op alternatieve wijze geleverd. Voor alleen de overige drie jaren bleven de correcties in stand.

Als u aan de bijtelling wilt ontkomen, moet u bewijzen dat u de auto maximaal 500 km privé heeft gebruikt. Een sluitende rittenstaat is voor dit bewijs het makkelijkst, maar niet vereist. Omdat het erg moeilijk is om op andere wijze bewijs te leveren, heeft een rittenstaat wel de voorkeur. Zorg bij gebruik ervan voor een goede back-up, bij voorkeur in de cloud, zodat u niet in de problemen komt als de techniek u in de steek laat.

Het kost slechts een fractie van het bedrag aan navordering dat u anders te wachten staat.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Rittenadministratie_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png