Hypotheek eigen woning naar box 3?

In veel gevallen is het vanwege de aftrek van hypotheekrente voordelig dat uw hypotheek in box 1 is ondergebracht. Toch is het soms voordeliger om uw hypotheek in box 3 te hebben. Daar kunt u echter niet zelf voor kiezen. Maar vaak is daar wel wat aan te doen.

Uw hypotheek in box 3 pakt vaak voordeliger uit als de renteaftrek in box 1 maar weinig voordeel oplevert door een lage rente. Ook is uw vermogen in box 3 van belang, vooral als dit niet uit spaargeld bestaat. De belasting over uw vermogen in box 3 wordt dan verminderd met een forfaitaire aftrek vanwege uw hypothecaire schuld, waardoor u minder belasting betaalt. Hierna volgt een voorbeeld met de cijfers over 2024.

Hypotheek in box 1

 

Woning/hypotheek

€ 500.000

Rente 1,7%

€     8.500

Eigenwoningforfait (EWF) 0,35%

€     1.750

Belastingvoordeel box 1

€     2.495

Hypotheek in box 3

 

Beleggingsvermogen

€ 800.000

Belastingvoordeel schuld € 500.000 in box 3

€     5.611

EWF -/- Hillen-aftrek

€        350

Verschil box 1 / box 3

€    2.766

 

In dit voorbeeld is het voordeel als uw hypotheek in box 3 valt € 2.766 per jaar. Dit voordeel wordt de komende jaren wel ieder jaar zo’n € 58 minder vanwege de zogenaamde ‘Hillen-aftrek’. Per 2048 bedraagt het voordeel in dit voorbeeld daardoor nog € 1.366.  Houd er rekening mee dat dit slechts een voorbeeld is, dat de uitkomst per situatie verschillend is en dat er onzekerheden in de toekomst zijn. Zo zal er op termijn bijv. worden uitgegaan van de werkelijke rente van uw hypothecaire schuld, waardoor het voordeel in dit voorbeeld zou verminderen.

Als u voldoet aan de fiscale voorwaarden, valt uw hypothecaire schuld in box 1 en kunt u uw hypotheekrente aftrekken. Dit is verplicht, u heeft daarin geen vrije keuze. Dit is onlangs nog verduidelijkt door de Belastingdienst, die dit in een standpunt van een Kennisgroep aangaf (KG:051:2024:1) .

Als het voordeliger is om uw hypothecaire schuld in box 3 onder te brengen, kunt u echter soms toch kiezen.  Dit geldt met name als u uw lening na 2012 heeft afgesloten. Sinds deze datum gelden er voor de aftrek van hypotheekrente namelijk extra voorwaarden. Zo moet u uw lening verplicht in hooguit 30 jaar aflossen. Door uw lening om te zetten in bijv. een aflossingsvrije lening, voldoet u niet meer aan de voorwaarden en verhuist uw hypothecaire schuld toch naar box 3.  Voor leningen van voor de genoemde datum geldt dit niet en is omzetten naar box 3 een stuk moeilijker. Een optie kan zijn de lening af te lossen met eigen vermogen en later een geheel nieuwe lening af te sluiten. Vanwege de complexiteit hiervan is het zeker aan te raden om dit eerst met uw adviseur te overleggen.

Overigens zal de hypotheek voor de eigen woning van veel belastingplichtigen vanzelf na 2031 naar box 3 verhuizen, indien zij de rente dan de maximale periode van 30 jaar in aftrek hebben gebracht. Zoals geschetst, hoeft dit dus helemaal niet zo negatief uit te pakken.

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Kijk op mnadviseurs.nl en/of neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Hypotheek_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png