Een goed geregeld levenstestament voorkomt veel problemen

In een levenstestament wordt een algehele volmacht gegeven en is bewind niet nodig. Welke bevoegdheden kunnen aan de gevolmachtigde worden toegekend? Wat als de gevolmachtigde overlijdt? Wat is goed om te weten?

In een levenstestament wordt door de volmachtgever volmacht gegeven aan een gevolmachtigde om te handelen namens de volmachtgever als deze daartoe zelf niet meer in staat is. Zonder levenstestament kan er niet over diens vermogen worden beschikt. Er moet dan bewind worden aangevraagd en door de kantonrechter wordt dan een bewindvoerder benoemd (echtgenoot of kind). Maar voor iedere handeling die buiten de normale gang van zaken valt, is er toestemming nodig van de kantonrechter (art. 1:441 lid 2 sub a) .

Op basis van de algehele bevoegdheid kunnen aan de gevolmachtigde ruime bevoegdheden worden toegekend. Daartoe wordt bijv. gerekend de bevoegdheid om:

  • bankrekeningen te beheren en daarover te beschikken;
  • alle financiële zaken te regelen en belastingaangiften in te dienen;
  • alle financiële informatie op te vragen en in te zien;
  • te beschikken over aandelen, staatsleningen en obligaties;
  • leningen op te nemen en te verstrekken en kredietfaciliteiten af te nemen en te gebruiken;
  • verzekeringen af te sluiten en op te zeggen;
  • roerende en onroerende zaken te kopen, verkopen, huren, verhuren, pachten of verpachten;
  • vergaderingen van verenigingen, stichtingen en vennootschappen bij te wonen, daarin het woord voeren en stemrecht uitoefenen;
  • de volmachtgever in rechte te vertegenwoordigen zowel als eisende als verwerende partij;
  • nalatenschappen al dan niet beneficiair te aanvaarden en/of te verwerpen;
  • schenkingen te doen als dat gunstig is voor de eigen bijdrage (Wlz) en voor de erfbelasting.

In het levenstestament kan een gevolmachtigde worden benoemd voor medische aangelegenheden, zoals het geven van toestemming voor medische behandelingen en voor opname in een ziekenhuis of andere zorginstelling. In het levenstestament kan een niet-behandelverzoek en niet-reanimatieverzoek worden opgenomen.

Voor het geval de gevolmachtigde zelf niet meer in staat is om zijn taken uit te voeren kan er een opvolgend gevolmachtigde worden aangewezen. Als de echtgenoot tot gevolmachtigde is benoemd en daarna komt te overlijden, dan kan een kind als opvolgend gevolmachtigde in diens plaats treden. Daarbij is het mogelijk om meerdere kinderen gezamenlijk tot gevolmachtigde te benoemen.

De volmachtgever moet uiteraard vertrouwen hebben in de gevolmachtigde dat hij zijn belangen goed behartigt. Om dat risico te beperken kan in het levenstestament een toezichthouder worden benoemd die over de schouder van de gevolmachtigde meekijkt en hem indien nodig van advies dient en corrigeert.

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Kijk op mnadviseurs.nl en/of neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

MN_Levenstestament_FB.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png