Bel +31 (0)85 040 11 20 of mail info@mnadviseurs.nl
De coronamaatregelen gooien veelal roet in het eten rondom het traditionele sinterklaasfeest. Toch hoeft de goede Sint niet aan werkgevers voorbij te gaan. Het blijft daarbij belangrijk dat werkgevers de fiscale regels goed in de gaten houden.
Waarschijnlijk organiseren de meeste werkgevers vanwege de coronamaatregelen geen sinterklaasfeest op het werk. Dat betekent niet dat ze Sinterklaas aan hen voorbij hoeven te laten gaan. Zo kunnen werkgevers de cadeautjes en versnaperingen naar de werknemer thuis sturen. In dat geval zijn de attenties belast loon. De werkgever kan dan de waarde in het economisch verkeer bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten, of aanwijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte. In de praktijk wordt meestal gekozen voor de laatste optie. Het is immers niet zo leuk als de kosten (deels) op de loonstrook van de werknemer verschijnen.
Voor niet-werknemers gelden afwijkende regels
Voor uitzendkrachten en freelancers die bij de organisatie van de werkgever werken, kan de werkgever de kosten niet in de vrije ruimte onderbrengen.
De werkkostenregeling geldt immers alleen voor werknemers die bij de organisatie op de loonlijst staan. Om verstrekkingen voor deze niet-werknemers onbelast te laten, moet de werkgever de eindheffing toepassen voor verstrekkingen aan zakelijke relaties die werknemers ook tegelijk en voor dezelfde gelegenheid ontvangen. De niet-werknemer moet hier over worden geïnformeerd. Als de waarde van de verstrekking niet meer is dan € 136, betaalt de werkgever 45% eindheffing. Is de waarde van de verstrekking meer dan € 136, dan betaalt hij over de totale waarde 75% eindheffing.
Sinterklaasfeest op de werkplek of externe locatie
Heeft een werkgever toch een manier bedacht om het sinterklaasfeest corona-proof te organiseren? Dan hangt de fiscale behandeling van de chocoladeletters, strooigoed, speculaas en andere consumpties af van de locatie van het feest. Als het plaatsvindt op de werkplek, geldt voor de consumpties voor de werknemer en zijn gezin een nihil-waardering. Dit geldt ook voor werknemers van andere vestigingen, locaties of kantoren en voor werknemers van andere werkgevers met wie de werknemer de concernregeling toepast.
Vindt het feest op een externe locatie plaats, dan moet de waarde van de consumpties én de rest van het feest bij het loon van de werknemers geteld worden. Maar de werkgever kan de waarde ook als eindheffingsloon onderbrengen in de vrije ruimte. Dit geldt ook voor andere kosten voor het feest, zoals het inhuren van een hulpsinterklaas of het laten reinigen van de sint- en pietenpakken.
Kortom maatwerk is geboden in dezen. Let op dat het achteraf geen duur Sinterklaasfeest wordt!
Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl