Is de eindafrekening van uw leasecontract wel oké?

Leasing van bijvoorbeeld kantoorapparatuur komt steeds vaker voor. De voorwaarden zijn niet altijd helder. Het loont om u daarin te verdiepen.
Neem contact op met de leverancier als u denkt dat de (eind)afrekening niet klopt!

Bij leasing van een apparaat zijn er twee vormen die u voor een goed begrip moet onderscheiden:

  • financial lease; en
  • operational lease.

Bij financial lease gaat het vooral om een financieringsarrangement, waarbij soms ook extra diensten worden geleverd. U wordt als lease-eigenaar van het apparaat dat u leaset.

Bij operational lease gaat het om een pakket van diensten dat u afneemt van de ‘lessor’ (leverancier). Meestal kunt u aan het einde van de looptijd van het contract het geleasede apparaat kopen. Tijdens de looptijd wordt u dus geen eigenaar van het apparaat, maar bent u in feite huurder.

Om het contract te beoordelen, is het natuurlijk van belang om eerst te weten wat voor soort contract u heeft: financial lease of operational lease.
Heeft u dit eenmaal scherp op uw netvlies, dan komt u toe aan het beoordelen van de voorwaarden.

  • Financial lease beoordelen is betrekkelijk eenvoudig. U beoordeelt hoeveel rente u betaalt en wat u betaalt voor (verplichte) bijkomende diensten. Dat is dus een vergelijking die u maakt tussen zelf aanschaffen en financieren of financial lease.
  • Operational lease beoordelen is een stuk lastiger, omdat u een compleet pakket van diensten afneemt, waarvan de totale kosten vooraf niet duidelijk zijn. Bovendien moet u ook de voorwaarden bij het einde van de overeenkomst nog helder zien te krijgen. Vraag uitleg als u de voorwaarden niet begrijpt of raadpleeg een deskundige!

Een leasemaatschappij (de lessor) maakte gedurende de gehele looptijd van de leaseovereenkomst facturen voor een printer op basis van een bepaalde prijsformule in de overeenkomst. Bij het einde van het contract stuurde de leasemaatschappij een eindfactuur op basis van een andere berekeningswijze die voor de huurder (lessee) duurder was.

De huurder constateerde het verschil in de gehanteerde voorwaarden en hij liet de verhuurder weten het daar niet mee eens te zijn. De verhuurder hield echter voet bij stuk.
Hij beriep zich op de letterlijke tekst van het contract en ging voorbij aan de tijdens de looptijd gehanteerde berekening.

De rechtbank besliste dat de huurder met deze berekeningswijze geen rekening hoefde te houden. Het is aan de leasemaatschappij om duidelijkheid te verschaffen over de geldende prijzen voor het sluiten van de overeenkomst (ECLI:NL:RBROT:2021:1377).

De rechtbank kwam tot dit oordeel, omdat het bij de uitleg van een overeenkomst niet alleen gaat om de letterlijke tekst, maar ook om hoe partijen de overeenkomst mochten begrijpen en wat zij op dit punt redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Daarbij is de letterlijke tekst wel zwaarwegend, maar niet allesbepalend. 

In dit geval liep het goed af voor de huurder, maar de rechter had zomaar kunnen oordelen het contract duidelijk was en de huurder daaraan gebonden was.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Leasecontract_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png