Coronasteun uitgebreid, onder andere langer belastinguitstel

De lockdown veranderd opnieuw het perspectief van ons allen! In plaats van de geplande versobering van het coronasteunpakket trekt het kabinet juist extra de portemonnee. Zo kunnen gedupeerde organisaties een groter deel van hun vaste lasten terugkrijgen en komt er toch langer uitstel van belastingbetaling. Bovendien gaat de maximale vergoeding in de loonkostensubsidie NOW niet omlaag.

Aanvankelijk was het kabinet van plan om het noodpakket dat Nederland door de coronacrisis moet loodsen vanaf 2021 geleidelijk af te bouwen. Maar die versobering gaat niet door. Door de economische ontwikkelingen blijft het steunpakket namelijk ‘onverkort nodig’, concludeert het kabinet. Daarom blijft het pakket niet alleen gehandhaafd, maar trekt het Rijk nog eens € 3,7 miljard extra uit voor ondersteuning.

NOW, TVL, TOZO en belastinguitstel in 2021
Wat verandert er? Een greep uit de belangrijkste veranderingen die het kabinet aankondigt in een kamerbrief:

  • De loonkostensubsidie NOW wordt vanaf 2021 niet versoberd. Dat betekent dat organisaties ook in 2021 tot maximaal 80% van hun loonkosten terug kunnen krijgen (dat zou vanaf januari 70% worden). Ook blijft het minimale omzetverlies om in aanmerking te komen voor de NOW op 20% (dat zou 30% worden).
  • De Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt ook niet versoberd. Sterker: net als in het vierde kwartaal van 2020 staat de regeling ook in het eerste kwartaal van 2021 open voor alle sectoren. Bovendien blijft het vereiste minimale omzetverlies ook in 2021 op 30% staan (dat zou 40% worden). Verder kunnen organisaties nu al een groter percentage van hun vaste lasten terugkrijgen. Dat was maximaal 50%, maar dat gaat al in het lopende kwartaal naar maximaal 70%. Dit gaat volgens een geleidelijke schaal: bij 30% omzetverlies krijgen organisaties 50% van hun vaste lasten terug, bij 100% omzetverlies is dat 70%. Wel blijft het plafond voor de TVL op € 90.000. Meer dan dat bedrag aan vaste lasten terugkrijgen kan dus niet.
  • De regeling voor bijzonder uitstel van belastingbetaling, die eigenlijk eind dit jaar zou aflopen, wordt toch verlengd tot 1 april 2021. Ondernemingen en organisaties kunnen dus tot die tijd uitstel krijgen van hun (nieuwe) belastingverplichtingen.
  • De beperkte vermogenstoets die in de TOZO-regeling gebouwd zou worden, gaat later in, namelijk vanaf 1 april 2021. Via de TOZO kunnen zelfstandigen inkomenssteun krijgen en voordelige kredieten.

Geen generieke steun voor starters
Er is ook een groep ondernemers die het kabinet niet kan helpen met generieke steun: starters. Zij komen vaak niet in aanmerking voor de steunmaatregelen, omdat zij bijvoorbeeld geen vergelijkbare omzet van begin dit jaar kunnen laten zien. Het blijkt niet uitvoerbaar om dat alsnog te regelen, zo gaf minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan tijdens een persconferentie. “Het is in de uitvoering te moeilijk, en het risico op fraude en oneigenlijk gebruik is te groot.” Wel kijkt het kabinet naar extra kredietmogelijkheden voor starters.

Intussen worden er van ondernemers nog steeds aanpassingen gevraagd, voegde minister Eric Wiebes van Economische Zaken toe. Zoeken naar nieuwe bedrijfsmodellen blijft nodig, omdat er nu eenmaal veel veranderd is in het ‘nieuwe normaal’. “Maar we zien nu wel een lichtje aan het eind van de tunnel: het is een kwestie van volhouden tot er voldoende vaccin is”, zei Wiebes. Met de uitbreiding van het pakket wil het kabinet volgens de bewindsman ‘bedrijven zo veel mogelijk een kans geven om die periode nog uit te zitten’.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Coronasteun_FB_link_hart.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png