Blog: Bom onder het Boxenstelsel de oplossing?

De Box 3 - Hoge Raad uitspraak in december van afgelopen jaar zou wat mij betreft
een bom onder het gehele boxenstelsel kunnen (of moeten?) leggen.

Nog nooit was er zoveel onzekerheid onder de belastingplichtigen dan nu. Welke kant gaan we op? Een vermogensaanwasbelasting? Het moet niet gekker worden! Zijn we de grondbeginselen (lees o.a. het realisatiebeginsel en voorzichtigheidsbeginsel) dan helemaal uit het oog verloren? Kortom het wordt weer druk in de Rechtbanken als het dit echt gaat worden.

Schatkistcompensatie is wat mij betreft het woord van het jaar 2022 (en het is pas mei…..). Hoezo het Box 3 echec compenseren via Box 2 of middels verkorting van de 1e schijf in de vennootschapsbelasting al dan niet met een tariefsverhoging? Het woord kolderiek ligt op mijn lippen bij het lezen van dit soort Haagse beschouwingen.

Laat ik het dan nog even niet hebben over termen als Zuidas planning welke nu onder vuur ligt. Is het niet gewoonweg ingegeven door het boxenstelsel dat wij fiscalisten daar dankbaar gebruik van gemaakt hebben? Waarom is iets “fout” als de wetgever zelf de springplank daartoe in de wet heeft opgenomen? Niets illegaals aan toch?

Oh wacht, ik vergeet het wetsvoorstel excessief lenen nog. Lenen boven 700k wordt opeens dividend? Hoezo? Speelt zakelijk handelen dan geen enkele rol meer? Waarom zou alles boven de 700k opeens per definitie dividend moeten worden? Moet dat niet gewoon een casuïstische benadering blijven? Wordt dit de eerstvolgende procedure, nu tegen het fenomeen arbitraire franchise in opvolging van het Box 3-forfait?

Terug naar de bom onder het Boxenstelsel. Het moge duidelijk zijn dat 22 jaar na de introductie van dat Boxenstelsel op 1 januari 2001 het tijd wordt voor een hernieuwde belastinghervorming, Tussen 1964 en 2001 lagen 37 jaar. Wij mij betreft verkorten we die periode nu. De routekaart naar een nieuw belastingstelsel kan niet lang meer op zich laten wachten.

U stelt zich de vraag, wat en hoe dan? Wat mij betreft zijn feitelijk liquide gerealiseerde inkomsten, dividend en beleggingsrendement gelijksoortig te belasten bronnen. Kom maar op met die flattax op deze bronnen. Het kan heel wat procedures voorkomen.

Ik hoor u denken, en het verschil tussen de IB-ondernemer en de DGA dan? Of nog scherper het verschil tussen de werknemer en de ondernemer? Hoe gaan we daar tax wise nog mee om?

Tja, het vak van de fiscalist moet wel nog een beetje spannend blijven he! Toch geen flattax dan maar?

Veel wijsheid voor Den Haag gewenst!

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Rene_relax_in_stoel_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png