Bijzonder uitstel betaling belasting kan tot eind juni 2021

De Belastingdienst maakt zich zorgen over een groeiende groep van circa 60.000 ondernemers die na afloop van hun uitstelperiode (bijzonder uitstel van betaling van belasting) nieuwe betalingsachterstanden hebben opgebouwd en nog geen verlenging van hun uitstel hebben aangevraagd. Daarom adviseert de Belastingdienst om het bijzonder uitstel te verlengen.

Indien het uitstel niet wordt verlengd, kan er ook geen beroep worden gedaan op de aflossingsregeling van 36 maanden. Wat betekent dit voor u? Wat moet u doen?

Als u als ondernemer bijzonder uitstel van betaling heeft gekregen, komt u in aanmerking voor de aflossingsregeling. De totale belastingschuld waarvoor u bijzonder uitstel van betaling heeft gekregen, mag u dan vanaf 1 oktober 2021 in 36 maandelijkse termijnen met een vast bedrag per maand afbetalen.

Tot het einde van 2021 rekent de Belastingdienst 0,01% rente bij het invorderen. Vanaf 2022 bedraagt de invorderingsrente 4%.

Indien u echter na het einde van het bijzonder uitstel niet tijdig kunt voldoen aan de nieuw opkomende betalingsverplichtingen, komt u niet in aanmerking voor de betalingsregeling.

Let op! Dit houdt in dat u de belastingschuld die u van 12 maart 2020 tot en met de laatste dag van het bijzonder uitstel niet heeft betaald, al voor 1 oktober 2021 moet betalen!

Voorbeeld 1. Stel, u heeft bijzonder uitstel van betaling gekregen tot 15 april 2021. U heeft geen verlenging aangevraagd. Nieuw opkomende betalingsverplichtingen vanaf 15 april moet u weer tijdig voldoen.

Voorbeeld 2. Stel, u doet kwartaalaangifte btw, dan moet het bedrag van de btw-aangifte van het eerste kwartaal 2021 uiterlijk op 30 april 2021 op de rekening van de Belastingdienst staan.

Niet tijdig kunnen betalen?
Als dat niet lukt, komt u niet in aanmerking voor de betalingsregeling van de belastingschuld waarvoor u eerder bijzonder uitstel heeft gehad. Let op! Indien u niet tijdig aangifte doet, geldt hetzelfde. U komt dan niet in aanmerking voor de betalingsregeling.

Hoe voorkomt u dit?
Weet u niet zeker of u na de laatste dag van uw bijzonder uitstel aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen? Tip! Verleng dan het bijzonder uitstel. U kunt dan uitstel krijgen tot en met 30 juni 2021.

Bijzonder uitstel nog niet aangevraagd?
Heeft u eerder nog geen bijzonder uitstel aangevraagd en heeft uw onderneming betalingsproblemen vanwege de coronacrisis, dan kunt u nog tot en met 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen.
Het bijzonder uitstel geldt voor drie maanden, maar u kunt maximaal tot en met 30 juni 2021 uitstel krijgen.

Voorbeeld 3. Vraagt u op 20 maart uitstel aan, dan krijgt u uitstel tot 20 juni. Vraagt u op 1 april uitstel aan, dan krijgt u uitstel tot 1 juli.

Eerder dit jaar al verlenging gekregen?
U hoeft dan verder geen actie te ondernemen. Het uitstel geldt dan automatisch tot en met 30 juni 2021. Nieuw opkomende verplichtingen hoeft u dan pas vanaf 1 juli 2021 te hervatten.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png