Bel +31 (0)85 040 11 20 of mail info@mnadviseurs.nl
In de praktijk komt het vaak voor dat werknemers op kosten van de baas een studie doen. Gaan ze uit elkaar, dan is het vaak de vraag voor wiens rekening deze kosten komen. Kunt u deze kosten terugvorderen van uw werknemer? Hoe dat zo?
Studiekostenbeding
Een werkgever kan een werknemer verplichten om (een deel van) de studiekosten terug te betalen door hierover schriftelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld door een zogenaamd ‘studiekostenbeding’ in de arbeidsovereenkomst op te nemen of door een separate overeenkomst te sluiten met betrekking tot deze studiekosten.
Om de studiekosten daadwerkelijk te kunnen terugvorderen, moet er wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. In het (schriftelijke) beding moet worden opgenomen
gedurende welke periode de werkgever profijt heeft van de studie. Ook moet worden opgenomen welk bedrag de werknemer moet terugbetalen. Daarbij moet u een glijdende schaal hanteren, waardoor het terug te betalen bedrag lineair afloopt.
Onlangs bleek opnieuw dat de rechter de voorwaarden voor een rechtsgeldig studiekostenbeding strikt hanteert. Een werkgever vorderde studiekosten terug,
nadat de werknemer in kwestie zijn tijdelijke contract niet had uitgediend. Om deze reden vond de werkgever dat er niet aan de voorwaarden was voldaan en dat de werknemer dus geen recht had op een vergoeding van de studiekosten. De rechter (ECLI:NLGHAMS:2020:1812) stelde de werkgever in het ongelijk. De rechter overwoog dat niet was overeengekomen dat de werknemer de studiekosten moest terugbetalen indien er niet aan alle voorwaarden, zoals het uitdienen van zijn contract, was voldaan. Er rustte dan ook geen verplichting voor de werknemer om de studiekosten terug te betalen aan de werkgever.
Hoe doet u dat beter?
Als u de mogelijkheid wilt hebben om studiekosten op uw werknemer te verhalen, pakt u dat zo aan:
Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl